בית אימון הרוח - לימודי בודהיזם תרבות ורוח

מהי הדהרמה? המלצת קריאה

לקראת שנת הלימודים הבאה: המלצה קטנה על ספר מבוא לבודהיזם

מה הדהרמה? עיקרי תורתו של הבודהא

את הספר כתב סנגהרקשיטה, מחלוצי מורי הדהרמה במערב; נזיר, מלומד שזכה להשכלה בודהיסטית נרחבת, סופר, משורר, מתרגם, מורה ומרצה רב השראה.

לפני אלפיים וחמש מאות שנה ויותר יצא הבודהא למסע לגילוי שורשי האי-הנחת האנושית ולחיפוש אחר נתיב שיאפשר להשתחרר ממנו. המסע הממושך לימד אותו, שמקור הסבל אינו מצוי במציאות החיצונית לנו, אלא נתון לתודעתנו, פנימה. תעתועי התודעה, האחיזה והסלידה – הם שמונעים מאתנו לראות את המציאות כמות שהיא ולפעול בה בחופשיות, בנדיבות הלב ובהרמוניה.
המשנה הבודהיסטית, הדהרמה, בשפתה, פרי מסעו של הבודהא ושל ממשיכיו הרבים, היא מרקם עשיר ומעמיק של חכמה ושל חמלה. היא שוזרת באורח ייחודי פילוסופיה עם אתיקה, פרקטיקה עם פואטיקה, ובריבוא פניה מכוונת לתכלית אחת: לשחרר את התודעה מסבלה ולאפשר לאדם חיי חירות.
הדהרמה מעידה על עצמה, בין היתר, כמי שמוצגת או 'נמסרת היטב' לאדם הפשוט; היא פתוחה לכל, נגישה בבהירות ובדייקנות, משוחחת בלשון חולין מקומית ומשתמשת באמצעים דידקטיים מגוונים – משל או סיפור, דרשה או אתגור פילוסופי. חכמתה העתיקה היא אמנם אוניברסלית, מעל לכל זמן ומרחב, אך היא עצמה דינאמית ולא דוגמטית, קפואה בזמן. הדהרמה מזמינה את מתרגליה לחשוף ולממש את חכמתה ב"גוף ראשון", באור אקטואלי ורלוונטי, מבעד לחוויה ישירה ובהסתמך על סקרנות חוקרת, חשיבה עצמית ,התנסות והטלת ספק, ולא פחות חשוב: בלא כל דרישה מוקדמת לאמונה עיוורת או ציות בפני סמכות.
במרחב המחשבה האנושי מהווה הדהרמה מזה אלפי שנים אוצר רוחני ייחודי המשלב חכמה ומעשה. לפני כמאה שנה החלה חשיפה איטית של הדהרמה אל המערב, ומאז בהדרגה היא מהווה גם מקור השראה לחוקרים, למתרגלים, למטפלים ולאנשי רוח שאינם בני אסיה. בעשורים האחרונים זכה גם ארון הספרים העברי להתעשר מחכמתה של הדהרמה, כפי שנמסרה ונלמדה לאורך השנים מפי מורים, מתרגלים ומלומדים ממזרח וממערב גם יחד.
אל אוצר הדהרמה העברי נוסף כעת "מהי הדהרמה?", ספר ראשון המתורגם לעברית, והוא פרי עטו של המלומד והמתרגל ממוצא אנגלי, סנגהרקשיטה [1925-2018], שמעיד על עצמו שעוד כנער גילה עניין רב בתרבות מזרח אסיה. סנגהרקשיטה שהה בהודו משך עשרים שנה, שם הוסמך לנזירות, זכה ללמוד ממגוון מורים בני מסורות בודהיסטיות שונות, ובעידודם פנה להורות ולכתוב פילוסופיה ושירה. הוא שב למערב בסוף שנות השישים ומאז הרבה להרצות וללמד בפני הקהל המערבי. קולו של סנגהרקשיטה הוא ייחודי בקרב מורי הדהרמה המערביים.
בדומה לדהרמה המעידה על עצמה שהיא נגישה לכל, שהיא מעודדת חקירה והתנסות, שהיא משוחחת בלשון עשירה עם כל אדם, ושהיא מהווה מקור השראה ודרך להתמרה התפתחות, כך גם הרצאותיו וכתביו של סנגהרקשיטה.
למעלה מיובל שנים, במהלך הוראתו בפני קהל השומעים המערבי, פרש סנגהרקשיטה יריעה אינטלקטואלית ופואטית רחבה ומגוונת, וטרח להנגיש את חכמת הדהרמה בהומור, בבהירות ובשיטתיות מעוררת השראה.
הלימוד שהעניק עשיר בדוגמאות ובהסברים המהווים גשר רעיוני בין מזרח למערב, בין העולם המסורתי והמודרני, בין רעיון פילוסופי ובין רובד עדין של חוויה אסתטית או סימבולית הניתנת להפנמה באמצעות התבוננות ומדיטציה.
הספר, בדומה להרצאותיו המרתקות של סנגהרקשיטה, מהווה מצע ובסיס המאפשר מפגש ראשוני ומעמיק עם הדהרמה מצד אחד, ומצד שני, בהיותו חובק ומקיף, הספר מהווה תשתית עשירה, מעמיקה ותומכת גם למתרגלים שהבודהיזם הוא להם כבר בית.
עבודת התרגום בספר מוקפדת ויסודית וניכר שמקורה בנדיבות ורגשת הלב מזה ובחכמה, פרי שעות רבות של לימוד, הוראה ותרגול הדהרמה, מזה. אני מברכת על צאת הספר הראשון של סנגהרקשיטה בעברית, וממתינה בסקרנות לאוצרות נוספים שיתורגמו לעברית.